środa, 13 kwietnia 2016

Kiszone buraki - sok ! samo zdrowie


Kiszone buraki i sok z nich zagościły u mnie już dawno, nie codziennie, okresowo, ale koniecznie, szczególnie na święta Bożego Narodzenia a i przy okazji jak zapas buraków nie zostaje zużyty na czas i na szybko trzeba coś z nim zrobić:).


Kopalnia samych zdrowych rzeczy, szkoda nie spróbować. Sok piję lub robię barszcz, z buraków bigos...:) 
Na to drugie przepis przy okazji.










potrzebne:

ok 2,5kg obranych buraków u mnie długich i mocno czerwonych (można nie obierać, ja obieram bo później robię z tych buraków bigos)

ok.2 główki czosnku - można zdecydowanie mniej ale my go uwielbiamy i jest mega zdrowy

ok 2-3 litry wody i na każdy 1 litr 2 łyżki soli kamiennej

ziele angielskie

liść laurowy- oba wg. uznania ja nie żałuję - lubimy mocno esencjonalnie:)

 

kroki:

Zaczynam od wyparzenia glinianego garnka i zagotowania czajnika wody, mój gliniany garnek- 5l (można w słoju ale trzeba zadbać o zakrycie go od światła). Buraki, czosnek obieram i  kroję w plasterki, układam w garnku przesypując liściem laurowym i zielem angielskim. Dokładam piętkę z chleba razowego na wierzch, zalewam solanką tak aby dokładnie przykryć całość, przykrywam wyparzonym talerzykiem aby mi całość nie podchodziła do góry i przykrywam pokrywką. Stoi u mnie w kuchni w temperaturze pokojowej.

Zaglądam codziennie i wącham!:) pachnie czosnkiem, zielem i liściem no trochę burakiem...:) patrzę czy się jakaś pleśń nie łapie, ale generalnie czekam ok. tygodnia, dwóch. Jak już jest odpowiednio kwaśny i dobry to przelewam do słoików sok i piję na bieżąco, a buraki mielę wrzucam do słoików, wkładam do lodówki i w wolnej chwili robię bigos.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. czekam na przepis na bigos z buraków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no będzie będzie, ale robi się mniej więcej tak samo jak ten z kapusty, tylko zamiast tego ja daję starte kiszone buraki....:)

      Usuń