Kopalnia samych zdrowych rzeczy, szkoda nie spróbować. Sok piję lub robię barszcz, z buraków bigos...:)
Na to drugie przepis przy okazji.
potrzebne:
ok 2,5kg obranych buraków u mnie długich i mocno czerwonych (można nie obierać, ja obieram bo później robię z tych buraków bigos)
ok.2 główki czosnku - można zdecydowanie mniej ale my go uwielbiamy i jest mega zdrowy
ok 2-3 litry wody i na każdy 1 litr 2 łyżki soli kamiennej
ziele angielskie
liść laurowy- oba wg. uznania ja nie żałuję - lubimy mocno esencjonalnie:)
kroki:
Zaczynam od wyparzenia glinianego garnka i zagotowania czajnika wody, mój gliniany garnek- 5l (można w słoju ale trzeba zadbać o zakrycie go od światła). Buraki, czosnek obieram i kroję w plasterki, układam w garnku przesypując liściem laurowym i zielem angielskim. Dokładam piętkę z chleba razowego na wierzch, zalewam solanką tak aby dokładnie przykryć całość, przykrywam wyparzonym talerzykiem aby mi całość nie podchodziła do góry i przykrywam pokrywką. Stoi u mnie w kuchni w temperaturze pokojowej.
Zaglądam codziennie i wącham!:) pachnie czosnkiem, zielem i liściem no trochę burakiem...:) patrzę czy się jakaś pleśń nie łapie, ale generalnie czekam ok. tygodnia, dwóch. Jak już jest odpowiednio kwaśny i dobry to przelewam do słoików sok i piję na bieżąco, a buraki mielę wrzucam do słoików, wkładam do lodówki i w wolnej chwili robię bigos.
Smacznego!
pyyycha :)
OdpowiedzUsuńczekam na przepis na bigos z buraków :)
OdpowiedzUsuńno będzie będzie, ale robi się mniej więcej tak samo jak ten z kapusty, tylko zamiast tego ja daję starte kiszone buraki....:)
Usuń