Ten smak nieco podkradłam z pizzy wegetariańskiej którą jadłam dawno temu w Pizzy Hut, na sosie majonezowo - śmietanowym. Zapiekanka całkowicie zaspokaja mi ten smak:).
potrzebne:
- makaron 400g suchego
- cukinia niewielka
- duża biała cebula
- brokuły - tak połowa
- puszka kukurydzy
- pomidor spory
- papryka średnia
- czarne oliwki
sos:
- majonez
- yogurt grecki
- śmietana
- czosnek
- przyprawa - ja użyłam dipu Knorra czosnkowo-ziołowego
Celowo nie podaję ilość ani proporcji każdy ma własny smak i pewnie inaczej sobie te składniki skomponuje, u mnie jednak w tym zestawie góruje majonez:).
kroki :
Zaczęłam od ugotowania makaronu na pół twardo i sparzeniu brokuł i pomidora. Makaron przelałam nieco olejem aby się nie skleił. Wszystkie warzywa pokroiłam w średnią kostkę, brokuły podzieliłam na drobne różyczki, oliwki na pół, kukurydzę odsączyłam z zalewy na sicie, całość wymieszałam z ugotowanym makaronem. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego i zapiekłam ok 40min. w piekarniku w temp. ok 180st.C.
Podałam polane sosem.
Pycha!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz