potrzebne:
- ok.1-1,2kg dyni
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- szklanka mleka
- ok.2 szklanek mąki - u mnie tym razem pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: u mnie pełna kopiata łyżeczka imbiru
- cukier puder i yogurt grecki, naturalny lub jak kto woli śmietana
kroki :
Dynię starłam na grubych oczkach, cebulę posiekałam w drobną kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę. Z mleka, mąki, jaj, oliwy, przypraw zrobiłam mikserem ciasto. Ma mieć ono konsystencję bardzo bardzo gęstego ciasta. Całość wymieszałam z dynią, włożyłam do glinianej foremki wysmarowanej oliwą, wierz także posmarowałam oliwą. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika .ok. 180st C i piekłam ok. 40min.
Podawałam posypaną cukrem pudrem i polaną yogurtem, sobie posypałam jeszcze nieco mieloną słodką papryką....
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz